5 Nisan 2015 Pazar

Kore'nin güzellik Standartları

2013-01-06 01:26:00
Güney Korede güzellik, güzellik standartları ve estetik cerrahi |  görsel 1

 

Öncelikle Kore'de güzelliğin yerinin ne olduğundan bahsedelim. Koreliler için dış görünüş, eş bulma potansiyelinden iş bulma potansiyeline kadar çoğu şeyi etkiliyor. Dış görünüşün iş bulma olanağınızı etkileyen faktörlerden biri olduğu (yada çoğu zaman tek faktör olduğu) bir ülkede güzelliğe bu kadar önem verilmesi doğal. Bu yorumu korkutucu birkaç istatistikle kanıtlayayım:

Yirmilerinde ve otuzlarındaki Koreli kadınlarının %90'ı özgüvenlerini yükseltmek için estetik ameliyat yaptırabileceklerini söylüyorlar,

Yine yirmilerinde ve otuzlarında olan kadınların %76'sı estetik ameliyat yaptırmışlar,

Koreli annelerin %25'i 12-16 yaşları arasındaki kızlarına estetik yaptırmalarını öneriyorlar,

İş arayanların yaklaşık %28.5'i iş bulabilmek için estetik ameliyat yaptırmış,

Üniversite mezunu iş arayanların %27.4'ü iş başvurularının reddedilmesinin sebebinin dış görünüşleri olduğunu düşünüyorlar.

Yorum sizin. 

Peki neden güzellik standartları var? Neden herkes bu standartlara uymaya çalışıyor?

Öncelikle bilmeniz gereken şey Kore'nin çok homojen bir kültüre sahip olması. Tahmin edebileceğiniz üzere üçüncü dünya ülkelerinin çoğunda yaşayan insanlar birbirine bağlı grup yapısı gösterirler, yani insanların hayatlarını sürdürebilmeleri için birlikte çalışmaları gerekir. Kore, 50 yıl öncesine kadar Sahraaltı Afrika'dan (hani o sosyal medya ağlarında gördüğünüz 'Afrika'ya su göndermek için beğenin' tuzaklarındaki resimlerdeki çocukların bulunduğu bölge) daha fakir bir ülkeydi, ve elli yıl içinde her nasıl olduysa aşırı gelişmiş olan ekonomisinin aksine bu homojen kültür yapısı hala yıkılmış değil. Kore'de milliyet bilinci bu düşünce yapısı sayesinde gelişmiş-- hani 'o yapıyorsa ben de yapmalıyım' düşünce yapısı. Bir şey (güzellik standartlarının her biri gibi) insanların bilinçaltına oturdu mu yayılıyor.

Peki neden estetik ameliyat yaptırıyor? Standartları ne ki?

Özet geçmek gerekirse, Korelilerin güzellik standartları şaşırtıcı bir biçimde kendilerinin doğal yollarla elde edemeyecekleri şeyler. Şöyle açayım: Medya sayesinde Kore'deki güzellik standartları daha 'Batısal' bir halde. Mesela beyaz ten ve çift göz kapakları çok popüler. Çift göz kapağının ne olduğunu bilmeyenlerin bu terimi öğrenmeleri için bir ayna çıkarıp kendilerine bakmaları yeterli. Fark edersiniz ki kirpiklerinizin hemen üstünde bir çizgi var. İşte bu çizgi göz kapağınızı ikiye ayırıyor, bu sebeple Koreliler bu tarz gözlere çift göz kapaklı gözler adını vermişler. Korelilerde bu tarz göz kapaklarına sık rastlanmaz ve Korelilerin geneli sarı-esmer ten özelliği gösterirler. Peki beyaz ten rengi ve çift göz kapağı 'güzel' olarak değerlendirilen bir ülkenin insanları ne yapıyor dersiniz? Estetik.

İşte bu tarz güzellik standartları yüzünden televizyonda gördüğünüz neredeyse her Koreli aktör, aktris, şarkıcı ve idol (Oppa'larınız da buna dahil hanımlar) estetik ameliyat yaptırmıştır. Popüler olmak ve popüler kalmak için bu modayı takip edip istemeyerek de olsa buna katkı sağlamak zorundalar çünkü.

Üzücü, biliyorum.

 

Aklıma gelen güzellik standartlarını liste halinde yazayım:

1- Beyaz ten (Çiftçi olarak her gün saatlerce güneş altında çalışan alt sınıf koreliler koyu tenli olduğundan ve zengin olan koreliler beyaz tenli olduğundan insanların bilinçaltına sinmiş bir standart bu-- fakat öğrendiğime göre Lee Hyori sağolsun esmer ten de son on yıl içerisinde moda olmaya başlamış.)

2- Büyük gözler

3- Çift göz kapağı

4- Küçük ve sert burun ve dudaklar

5- Oval (ya da yumurta biçimli) surat 

6- Erkeklerde uzun boy, kızlarda uzun bacaklar

7- Erkeklerde kaslı yapı, kızlarda kıvrımlı göğüsler ve kalça

8- Uzun burun direği (Asyalıların çoğunun burnu basık denilebilecek şekilde görünüyor. Geniş ve yandan bakıldığında kısa direklidirler. Bu yüzden uzun burun direkli ve küçük burunlar güzel olarak değerlendiriliyor.)

9- Kusursuz ten (Sivilcesiz, yara izsiz, sıkı gözenekli tenlerden bahsediyorum. Böyle tenlere sahip olabilmek için haftada iki kez kullanılan maskelerden tutun lazer ameliyatlarına kadar bir çok yöntem var. Dünyanın en etkili BB kremlerinin Kore'den çıkması şaşırtıcı değil) 

10- Hem erkeklerde hem de kızlarda ince yapı. (Kızlar için bacaklar arasında mutlaka bir açıklık olmalı, ve açıklık olacak kadar ince olsanız bile vücudunuzun yağ oranı çok, çok az olmalı. 1.80 boyunca ve 50 kilo olsanız bile bacaklarınız yağlıysa şişman sayılıyorsunuz. Bir çok erkek idolün bacaklarının kadınlarınkine benzer şekilde ince oluşunun sebebi bu.)

11- V çene (Sert çeneler Kore'de sevilmiyor ve insanlar V şeklindeki ince uçlu çeneleri seviyor.)

 

Brown Eyed Girls'ün Plastik Surat şarkısıyla yazıyı sonlandırayım:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder