15 Mart 2015 Pazar

Güney Kore'nin Güzellik Takıntısı





Ne kadar güzeller değil mi? Doğallar, zayıflar, bakımlılar. Harika görünüyorlar.
Peki gerçekte de öyleler mi?

Bunca yıldır Kore dizisi izliyorum, Kore'yi araştırıyorum. Deneyimi olanlara soruyorum Kore hakkında bazı şeyleri. Ve öğrendiğim şeylerden biri de Güney Kore'de görünümün her şey olduğu. 

Dizilerde Koreli kızlarımızın fakir olsalar da daima farklı kıyafetleri giydiğini görürüz. Saçları daima ışıldar, zayıftırlar, deli gibi yeseler de kilo almazlar. Ayrıca doğal güzeldirler. Ama aslında kesinlikle öyle değil. 

Bu fotoğraftaki kızlar aynı kişiler değil... Miss Korea 2013 kızları. Sanki fabrika ürünü gibi birbirinin aynılar. Bu Allah'ın takdiri de değil ama ^-^

Öncelikle Koreli kızlarımız ciddi derecede kilo takıntısına sahiptirler. Yani Korelilerin büyük kısmının zayıf olmasının coğrafi olarak hiçbir manası yok. Ülkenin anlayışına göre, 50 kilonun üstündeyseniz kilo vermelisiniz. Tabii ki bunlar yasal değil ^-^ Ama kesin bir anlayış olarak oturmuş, kısacası siz de uymalısınız, yoksa size gülerler. İşte bu yüzden, Koreli kızlar çok nadir yemek yerler. Gerçekten nadir yemek yerler, dizilerdeki gibi değil. Yediklerinde de bu yeterlidir. Sağlıklı beslenirler; hayatlarında şeker, tuz, un, yağ gibi besinlere asla yer yoktur. Zaten Japonya ve Güney Kore %3,2 ile obezite oranının en düşük olduğu ülkelerdir. Düzenli olarak spor yaparlar. Böylece incecik kalırlar. 


Güney Kore, estetik operasyonların çok gelişmiş olduğu bir ülke. Onlar için birinin estetik ameliyat yaptırması kuaföre gitmesi kadar normaldir. Ancak kadınlar "doğal güzellik" diye bizlere göstermek istedikleri için estetik ameliyat olduklarından bahsetmeyi sevmezler. Bu estetik olayını 200 Pounds Beauty'de çok doğru bir şekilde görebilirsiniz. Koreli bayan ünlülerin çok büyük kesimi estetik ameliyat olmuştur, bunu kimse inkar edemez. 


Kızlarımız makyaj malzemelerine dudak uçurtan paralar ödüyorlar. Bunların hepsi de doğal görünümlü makyaj için. Gözlerini büyük gösterecek makyajlar da en sevdikleri. Göz kapağı ameliyatı da onlar için çok önemlidir, gözlerine çok önem vermektedirler. Makyajlarını da gözlerini ön plana çıkaracak şekilde yapmaya çalışırlar.


Güney Kore'nin inanılmaz bir beyaz ten takıntısı vardır. Bronzlaşmaktan çok korkarlar. Bu yüzden yaz aylarında şapkalar, güneşten koruyucu kremler, beyazlatıcı kremler onların çantasında daima vardır. Bunun sebebi de eskiden Kore'de işçi sınıfın bahçede filan çalışırken esmerleşmesi,  içeride kalan zengin kesiminse beyaz kalmasıdır. Ancak Lee Hyori, Lee Minho gibi ünlüler yeni bir çığır açmışlardır. *-*


İnanılmaz marka takıntıları moda anlayışlarını olumlu yönde etkilemiş, çünkü gerçekten çok şirin giyiniyorlar. Seul'de 5 dakikalığına markete gitseniz bile düzgün giyinir, makyaj yaparsınız. Sokağa bakımsız çıkmamanız gerekir. 

Kore'nin boy ortalaması düşüktür. -son yıllarda yükseldi- Bu yüzden kızlar 10 santimlik topuklu ayakkabıları manken edasıyla giyerler. Bununla ilgili Sabah gazetesinde yer almış bir yazıyı paylaşmak istiyorum:  Ağzının köşelerindeki akupunktur iğneleri kedinin bıyıkları gibi titreyen 5 yaşındaki Moon Bo-in adlı kız korkuyla ağlıyor. Fakat çizgi film karakterlerle desenli önlük giyen doktor onun bilekleriyle başına birkaç tane daha iğne batırıyor. Moon'un annesi Seo Hye-kyong, "Tamam tatlım. Bu, senin daha uzun ve güzel görünmene yardım edecek. Seni Sindrella'ya dönüştürecek" diyor. Başarıya giden yolun uzun boylu olmaktan geçtiğine dair giderek yaygınlaşan inancın etkisindeki Güney Koreli ebeveynler, çocuklarını daha endamlı gösterebilmek için akla gelebilecek her türlü çareye başvurarak, sayısı yüzleri bulan boy uzatma kliniklerine akın ediyorlar. Bu klinikler hormon iğneleri, geleneksel Doğu tedavileri ve çeşitli özel egzersizler uyguluyorlar. "Bizi toplumumuzda her şey görünümle ilgilidir" diyen 35 yaşındaki Seo, "Kızımın akranlarından kısa olmasından endişe ediyorum. Onun boyu yüzünden aşağılanmasını ve kendine güvenini yitirmesini istemiyorum" şeklinde konuşuyor. Seo, kızı ve 4 yaşındaki oğlunun tedavisi için Hamsoa adlı kliniğe ayda 770 dolar ödüyor. Evet bu tamamen gerçek. 

Benim aklıma gelenler bunlar. Kore'de bir yere gelebilmek için güzel olmalısınız kısacası. Doğal güzel olmanız önemli değil, ama doğal güzel gibi görünmelisiniz. Ayrıca bu söylediklerim tamamen Seul'e özgü. Özellikle de Gangnam'a. (Seul, Kore'nin başkentidir; Gangnam da Seul'ün elitlerinin yaşadığı yerdir.)  Bilirsiniz, gezilen yerlerin tanıtıldığı programlar vardır, Kore'yi görürsem mutlaka izlerim ben. Seul'de sokak gerçekten yukarıda anlattığım gibi oluyordu. Kore'de bulunan kişilere sorarsanız da onlardan bu yanıtları alırsınız. Ama, diğer yerlerde bu o kadar da fazla olmuyor. İnsanların güzellik takıntısı Seul'de hat safhada ama diğer yerlerde pek değil kısacası.

"Doğal güzel Korelilerin" hikayesini dinlediniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder